asbestattest


Waarom een asbestattest?

Sinds 23 november 2022 is een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen gebouwd voor 2001. Tegen 2032 moet iedere gebouweigenaar van een woning of een gebouw gebouwd voor 2001 over een asbestattest beschikken. Bij verhuur is de eigenaar die over een asbestattest beschikt, verplicht om een kopie te bezorgen aan de (nieuwe) huurders.

Dit asbestattest kadert in het Vlaamse asbestafbouwbeleid. De Vlaamse Regering wil zo snel mogelijk al het aanwezige asbest in Vlaamse gebouwen en woningen, gebouwd voor 2001 in kaart brengen. Door asbest in slechte staat op te sporen en te verwijderen wil ze Vlaanderen tegen uiterlijk 2040 asbestveilig maken.

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor een reeks vezelachtige mineralen die allen dezelfde eigenschap bezitten: ze splitsen zich steeds verder tot uiterst fijne en met het blote oog onzichtbare vezeltjes. Die zijn zo licht, dat ze lang in de lucht blijven zweven en makkelijk ingeademd worden. Het inademen van deze vezels kan ernstige ziekten veroorzaken zoals mesothelioom of longkanker.

Asbest wordt opgedeeld in twee grote groepen: 

Serpentijnen: tot deze groep behoort chrysotiel (wit asbest), de meest gebruikte soort.

Amfibolen: tot deze groep behoren amosiet (bruin asbest), crocidoliet (blauw asbest) en het meer zeldzame anthophylliet, tremoliet en actinoliet. Aan de kleur van het ruwe materiaal kan men herkennen tot welke soort het asbest behoort. Wanneer het materiaal verwerkt is, kan dat niet meer. Alleen een laboratoriumanalyse kan dan nog uitsluitsel geven.

asbestattest, asbestattest aanvragen, asbestdeskundige, asbestinventaris, asbestattest bij verkoop, asbestkeuring, asbest kanker

Hoe gevaarlijk is asbest?

Asbest werd op twee manieren gebruikt: hechtgebonden en niet-hechtgebonden.

Hechtgebonden asbestvezels zitten vast in een ander materiaal, meestal cement. Voorbeelden zijn golfplaten, eterniet wandplaten, bloembakken en buizen voor riool, gas en waterleiding. Als hechtgebonden asbest niet beschadigd is, levert het weinig gevaar op voor de gezondheid. Je kunt het dan prima laten zitten, zolang je het niet beschadigt. Er is tevens een uitzondering voor daken met asbest: die verweren door weer, wind en mos.

Niet-hechtgebonden asbestvezels zijn niet in een ander materiaal vastgezet. Hierdoor kunnen de asbestvezels makkelijker vrijkomen. Het is bijvoorbeeld toegepast in de onderlaag van vloerzeil, als leidingisolatie, kit (bijvoorbeeld bij kozijnen), afdichtingskoord, zachtboard platen en als spuitasbest. Zit dit asbest in ruimtes waar je komt, laat het dan afdekken of weghalen.

asbestattest, asbestattest aanvragen, asbestdeskundige, asbestinventaris, asbestattest bij verkoop, asbestkeuring, asbestvezels, gevaren asbest

Blog


Asbest: Een Tijdsreis door een Dubbelzinnig Mineraal

Asbest is een mineraal dat door de eeuwen heen op veel verschillende manieren is gebruikt en bewonderd. Vanwege zijn unieke eigenschappen werd asbest in diverse toepassingen gebruikt, variërend van bouwmaterialen tot textiel. Echter, naarmate de gezondheidsrisico's beter werden begrepen, is het gebruik van asbest sterk teruggeschroefd en in sommige gevallen zelfs verboden. Dit artikel duikt dieper in de geschiedenis van asbest, van zijn ontdekking tot de controverse rondom dit mineraal.

Lees meer »

Een asbestattest aanvragen van a tot z

De Vlaamse Overheid streeft naar een asbestvrij Vlaanderen tegen 2040. Om dit te kunnen verwezenlijken is op 23 november 2022 het asbestattest in het leven geroepen. Een asbestattest is verplicht bij een overdracht onder levenden, naar een nieuwe eigenaar, van een toegankelijke constructie die gebouwd is vóór 2001. In het asbestattest staat ondermeer beschreven welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten, waar deze materialen zich bevinden in het gebouw, wat de staat is van het asbest en hoe het asbest veilig kan worden beheerd of verwijderd. Deze informatie is belangrijk voor toekomstige kopers van een gebouw om een idee te hebben in welke mate dit gebouw “asbestveilig” is. Om dit te verzekeren dient het asbestattest ter beschikking te zijn bij de notaris alvorens kan worden overgegaan tot de ondertekening van de compromis of notariële akte.

Lees meer »
Rating: 4 sterren
8 stemmen

Veelgestelde vragen


Moet ik beroep doen op een gecertificeerd asbestdeskundige?

Ja, enkel gecertificeerde deskundigen mogen inventarisaties uitvoeren voor het asbestattest.

Hoelang duurt een asbestinventarisatie?

De duur van de inspectie hangt af van de oppervlakte van je woning en hoe toegankelijk alle ruimtes zijn. De gegevens van het plaatsbezoek worden rechtstreeks ingegeven in de digitale databank van de OVAM. De inventaris wordt pas gefinaliseerd na het ontvangen van eventuele laboresultaten. De asbestdeskundige ontvangt van de OVAM uw asbestattest waarna het digitaal wordt afgeleverd aan u.

Moet ik iets voorbereiden voor jullie komst?

Ja, dat is handig. Verzamel alvast enkele gegevens: bouwjaar van je woning, wanneer is je woning gerenoveerd, eventueel plattegronden of schetsen van je woning,... 

Wat met gebouwen die zijn opgericht vanaf 2001?

Het gebruik of herbruik van asbesthoudende materialen in gebouwen is sinds 2001 bij wet verboden voor alle denkbare toepassingen. Bijgevolg dient er geen asbestattest beschikbaar te zijn voor  gebouwen die zijn opgetrokken vanaf het jaar 2001.

Mag ik zelf asbest verwijderen?

Ja, maar niet alle asbestsoorten én met de nodige voorzorgsmaatregelen. Wat de soorten asbest betreft kunnen we kort zijn: enkel hechtgebonden asbest in goede staat mag je zelf verwijderen. Alle andere soorten asbest, dus ook vaste asbest in slechte staat, mogen enkel verwijderd worden door een gespecialiseerde firma.

Staat er een vervaldatum op het asbestattest?

De standaard geldigheidstermijn is tien jaar. In sommige gevallen kan de termijn korter zijn, als we bijvoorbeeld niet alles hebben kunnen onderzoeken.

Ik heb dringend een asbestattest nodig, kunnen jullie me helpen?

Ja, dat kan. Asbestico staat voor u klaar tijdens de werkuren, ’s avonds en in het weekend. Hierdoor is de kans groot dat je snel verder geholpen wordt.

Wat gebeurt er met de foto's die genomen worden van mijn woning?

Er wordt uiteraard vertrouwelijk omgesprongen met alle informatie die gedeeld wordt tijdens de opmaak van uw asbestattest. Hierbij zal de GDPR-wetgeving professioneel opgevolgd worden.

Zal er schade optreden aan mijn woning na staalname van asbestverdachte materialen?

Er wordt een visuele controle uitgevoerd van uw woning. Er worden nooit wanden of vloeren beschadigd om asbest op te sporen. Indien er verdachte materialen worden gevonden, zal er een monster genomen worden om het te kunnen analyseren. Er wordt getracht om dit te doen op subtiele plaatsen die nauwelijks zichtbaar zijn.

Wat kost een asbestattest?

Reken op een prijs tussen de €400 en €900 voor een asbestonderzoek. De asbestdeskundige bepaalt zelf de prijs van de asbestinventarisatie maar voert deze uit volgens de richtlijnen van het inspectieprotocol.

De prijs kan variëren afhankelijk van de totaal te onderzoeken oppervlakte en eventueel bijkomende staalnames.